Jouw Dacia in topconditie: ook tijdens de winter!

In Tips

De échte winter is nog niet in het land, maar het duurt niet lang meer tot de koudere dagen aanbreken. En om er zeker van te zijn dat jouw Dacia ook in de wintermaanden overal naartoe rijdt, is het belangrijk te zorgen dat je auto in topconditie is. Hoe staat het er bijvoorbeeld voor met de onderdelen onder de motorkap? Tijd voor de Wintercheck!

Je Dacia verdient het allerbeste
Wil je er zeker van zijn dat jouw Dacia écht klaar is voor de winter? Doe dan tussen 1 november en 30 december de Dacia Wintercheck bij de Dacia-dealer. Voor slechts € 9,95 wordt jouw Dacia op 10 cruciale punten gecontroleerd. Zo ben je er zeker van dat jouw Dacia in topconditie is. Wel zo’n fijn gevoel!

Kijk voor meer info en voor het maken van een afspraak voor de Dacia Wintercheck op dacia.nl/wintercheck.

Om zelf te doen:
Naast deze Wintercheck kun je ook een aantal zaken zelf controleren om ervoor te zorgen dat de winter zonder ongemakken verloopt! In dit blog geven we je een vijftal handvaten, waar je zelf op kunt letten bij het controleren van jouw Dacia.

Dacia_Motorkap

Kom niet stil te staan
Onder de motorkap zit natuurlijk een accu (1). Deze is vergelijkbaar met een batterij en is gevuld met elektrische energie. Wanneer je accu leeg is, start je auto niet. Ook kan het zijn dat je auto niet meer op slot kan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hoe? Schakel altijd je lichten uit na het parkeren en let erop dat je autodeur altijd goed gesloten is zodat de binnenverlichting niet blijft branden.

Houd je hoofd koel
Om te zorgen dat een motor tijdens het draaien niet oververhit raakt zit er koelvloeistof in de motor (2). Het is verstandig om maandelijks het niveau te controleren, bijvoorbeeld tegelijk met het oliepeil. Zorg dan wel dat je motor altijd koud is, om niet je handen te verbranden! 

Kom je erachter dat er te weinig vloeistof in het systeem aanwezig is? Dan kan er sprake zijn van een lek. Neem in dit geval contact op met de Dacia-dealer.

Dat gaat gesmeerd
Wij adviseren om maandelijks je motorolie te peilen, zo voorkom je dat het oliepeil in de motor te laag is. De oliepeilstok herken je aan een gele of zwarte ring die je eruit kunt trekken. Onderaan de peilstok kun je zien wat het oliepeil precies is en wat het minimum en maximum is. Wanneer de olie moet worden bijgevuld adviseren wij te kiezen voor ELF motorolie. Dit is merkolie van goede kwaliteit, wel zo fijn voor je Dacia! De motorolie (3) vul je het beste bij in stapjes, zodat deze niet te vol komt te zitten. Precies tussen de lijntjes van de oliepeilstok is meer dan voldoende.

Goed uitzicht met schone ruiten
Ruitenwisservloeistof is ook kant-en-klaar te koop en bij te vullen in het reservoir (4).  De vloeistof wordt uiteraard gebruikt om de ruitensproeiers goed te laten functioneren en de voor- en achterruit mooi schoon te houden. Om te zorgen dat de vloeistof niet bevriest in de winter, raden we aan te kiezen voor ruitensproeiervloeistof met antivries. Deze speciale samenstelling zorgt ervoor dat de vloeistof niet bevriest als de temperatuur daalt.

Let op het controlelampje
Het remsysteem is één van de belangrijkste onderdelen van je Dacia. Als er te weinig remvloeistof in het systeem zit, gaat er automatisch een controlelampje branden op het dashboard van je auto. Je herkent het lampje aan het cirkeltje met een uitroepteken erin. Houd deze goed in de gaten.

PS: Mocht je twijfels of vragen hebben, neem dan altijd contact op met de Dacia-dealer.